Яскравий, поживний, смачний, повний на вітаміни та мікроелементи. Відомо, що в буряку – головному інгредієнту страви, багато бору, марганцю, заліза, пектину які регулюють обмін речовин, покращують кровотворення, налагоджують роботу травної системи.
А з яким задоволенням ласують малюки буряковим борщем у дитсадках Дніпра! Приготуйте і ви цю чудову страву, яка потішить смаком та стане прикрасою столу.
Для 10 порцій бурякового борщу знадобиться:
- Буряк – 650 г
- Картопля – 270 г
- Морква – 130 г
- Цибуля ріпчаста – 100 г
- Томатна паста – 20 г
- Олія рослинна – 20 г
- Цукор-пісок – 20 г
- Сіль харчова – 10 г
- Лавровий лист – 1 шт.
- Вода питна — 1 л. 600 г
- Сметана – 40 г
Як готувати?
1. Підготовлений буряк відварити без солі у шкірці за t =100°С до готовності (1,5 год.). Потім почистити від шкірки та нарізати соломкою.
2. У киплячу воду закласти підготовлену нарізану шматочками картоплю і варити за слабкого кипіння до напівготовності (10-15 хв.).
3. Підготовлену нарізану шматочками цибулю ріпчасту злегка обсмажити на олії 2-3 хв., додати до неї підготовлену нарізану шматочками або натерту на тертці моркву та пасерувати, періодично помішуючи, за t = 100°С протягом 5-10 хв.
4. У киплячу воду з картоплею додати відварений буряк, пасеровані овочі, томатну пасту та варити далі за слабкого кипіння до готовності (10-15 хв.).
5. За 5-10 хв. до завершення приготування додати сіль, цукор, лавровий лист, сметану.
Характеристики готової страви
Зовнішній вигляд — форма нарізки овочів відповідає технології приготування.
Колір — червоний з білим відтінком сметани та помаранчевим жиром на поверхні.
Консистенція — овочі м’які, але не переварені.
Смак — кислувато-солодкий з присмаком сметани.
Запах — приємний, характерний для пасерованих овочів та картоплі.
1 порція бурякового борщу, вагою 200 г, містить:
- білки – 2
- жири – 3
- вуглеводи – 18
- енергетична цінність – 108 ккал
Смачного обіду!