Куркума — одна з найкорисніших прянощів. Її протизапальні та антиоксидантні властивості не мають собі рівних (в дослідженнях куркума показала себе краще, ніж деякі протигрибкові та протизапальні препарати). Вона корисна для шлунково-кишкового тракту. Приправлені куркумою страви і напої виводять токсини, омолоджують клітини і мають потужну протизапальну дію.
Приготуйте філе куряче, тушковане в сметані з куркумою за видеорецептом з меню шкіл міста Дніпра.
Що знадобиться для приготування 10 порцій страви:
- Філе куряче охолоджене – 730 г
- Олія рослинна – 50 г
- Цибуля ріпчаста – 80 г
- Морква – 90 г
- Сметана – 250 г
- Сіль – за смаком
- Куркума – 1/3 ч. л.
- Лавровий лист – 1 шт.
Як готувати?
1. М’ясо помити в холодній проточній воді, підсушити і нарізати на порції. Шматочки м’яса викласти рівним тонким шаром на сковороду з олією, нагрітою до tº=150-160ºС, і злегка обсмажити за tº=100ºС упродовж 5-10 хвилин.
2. Підготовлену нарізану шматочками цибулю ріпчасту обсмажити на олії протягом 2-3 хвилин, додати підготовлену нарізану шматочками або натерту на тертці моркву та пасерувати, періодично помішуючи, за температури 100ºС протягом 5-10 хвилин.
3. До обсмаженого м’яса додати пасеровані овочі, киплячу воду і тушкувати у закритому посуді за t⁰ = 100⁰С до готовності (20-30 хв.).
4. За 5-10 хвилин до завершення приготування додати сметану, куркуму, сіль.
5. За 5 хвилин до закінчення приготування додати лавровий лист.
6. Готову страву подають з соусом, в якому тушкувалось м’ясо та гарніром.
Характеристики готової страви
Зовнішній вигляд — шматки м’яса нарізані акуратно і рівномірно, доведені до готовності тушкуванням разом з овочами та сметаною.
Колір — м’яса — білий, соусу — помаранчевий, з матовим відтінком від сметани.
Консистенція — м’яса — м’яка, страви — соковита.
Смак — тушкованого м’яса в сметані, з присмаком цибулі та моркви, в міру солоний.
Запах — тушкованого м’яса з ароматом сметани, цибулі, моркви.
1 порція філе з соусом (50/50 г) містить:
- білки – 38
- жири – 13
- вуглеводи — 2,4
- енергетична цінність – 280 ккал
Смакуйте на сніданок або обід, пригощайте близьких.