Куркума — одна з найкорисніших прянощів. Її протизапальні та антиоксидантні властивості не мають собі рівних (в дослідженнях куркума показала себе краще, ніж деякі протигрибкові та протизапальні препарати). Вона корисна для шлунково-кишкового тракту. Приправлені куркумою страви і напої виводять токсини, омолоджують клітини і мають потужну протизапальну дію.

Приготуйте філе куряче, тушковане в сметані з куркумою за видеорецептом з меню шкіл міста Дніпра.

Що знадобиться для приготування 10 порцій страви:

  • Філе куряче охолоджене – 730 г
  • Олія рослинна – 50 г
  • Цибуля ріпчаста – 80 г
  • Морква – 90 г
  • Сметана – 250 г
  • Сіль – за смаком
  • Куркума – 1/3 ч. л.
  • Лавровий лист – 1 шт.

Як готувати?

1. М’ясо помити в холодній проточній воді, підсушити і нарізати на порції. Шматочки м’яса викласти рівним тонким шаром на сковороду з олією, нагрітою до tº=150-160ºС, і злегка обсмажити за tº=100ºС упродовж 5-10 хвилин.

2. Підготовлену нарізану шматочками цибулю ріпчасту обсмажити на олії протягом 2-3 хвилин, додати підготовлену нарізану шматочками або натерту на тертці моркву та пасерувати, періодично помішуючи, за температури 100ºС протягом 5-10 хвилин.

3. До обсмаженого м’яса додати пасеровані овочі, киплячу воду і тушкувати у закритому посуді за t⁰ = 100⁰С до готовності (20-30 хв.).

4. За 5-10 хвилин до завершення приготування додати сметану, куркуму, сіль.
5. За 5 хвилин до закінчення приготування додати лавровий лист.

6. Готову страву подають з соусом, в якому тушкувалось м’ясо та гарніром.

Характеристики готової страви

Зовнішній вигляд — шматки м’яса нарізані акуратно і рівномірно, доведені до готовності тушкуванням разом з овочами та сметаною.

Колір — м’яса — білий, соусу — помаранчевий, з матовим відтінком від сметани.

Консистенція — м’яса — м’яка, страви — соковита.

Смак — тушкованого м’яса в сметані, з присмаком цибулі та моркви, в міру солоний.

Запах — тушкованого м’яса з ароматом сметани, цибулі, моркви.

1 порція філе з соусом (50/50 г) містить:

  • білки – 38
  • жири – 13
  • вуглеводи — 2,4
  • енергетична цінність – 280 ккал

Смакуйте на сніданок або обід, пригощайте близьких.

Допоможіть покращити процес
організації харчування