Капусняк — ароматний наваристий супчик з квашеною капусткою чудово смакує до обіду. В ньому поєднуються сезонні овочі та корисна пшоняна крупа, а сметанка підкреслює приємний кислувато-солодкий присмак.
Приготуйте капусняк за рецептом з меню для дитячих садочків міста Дніпра. Це дуже смачна і поживна страва, яка прийдеться до смаку всій родині.
Для 10 порцій капусняку знадобиться:
- Капуста квашена – 400 г
- Картопля – 670 г
- Цибуля ріпчаста – 140 г
- Морква – 150 г
- Пшоно – 50 г
- Масло вершкове – 30 г
- Олія рослинна – 30 г
- Сметана – 50 г
- Сіль харчова – 2 ч. л.
- Лавровий лист – 1 шт.
- Вода питна – 1 л. 800 г
Як готувати
1. Підготовлену віджату квашену капусту потушкувати з додаванням невеликої кількості води та олії за t = 100°С до готовності (15-20 хв.).
2. Підготовити та нарізати шматочками ріпчасту цибулю, злегка обсмажити на олії 2-3 хв., потім додати підготовлену нарізану або натерту на тертці моркву та пасерувати з додаванням масла вершкового, періодично помішуючи, за t = 100°С протягом 5-10 хв.
3. У воду покласти підготовлену нарізану кубиками картоплю, додати тушковану квашену капусту, пасеровані овочі, підготовлене пшоно і варити за слабкого кипіння до готовності (25-30 хв.).
4. За 5-10 хв. до завершення приготування додати сіль, лавровий лист, сметану.
Характеристика готової страви
Зовнішній вигляд — форма нарізки овочів відповідає технології приготування.
Колір – кремовий з білим вкрапленням сметани.
Консистенція — овочі м’які, але не переварені.
Смак — кислувато-солодкий с присмаком сметани.
Запах — приємний, характерний для варених овочів, пшона та квашеної капусти.
1 порція капусняку (250 г) містить:
- білки — 3
- жири — 6,6
- вуглеводи — 20
- енергетична цінність — 152 ккал
Смачного!