Перші страви завжди пропонуються дітям до обіду. В меню шкіл та дитячих садочків представлені різноманітні супи, борщ.

Пропонуємо вам приготувати найулюбленішу страву української національної кухні, яка має багатий смак, чудовий аромат та подобається більшості діток різного віку.

Його величність — Український борщ.

Що знадобиться для приготування 10 порцій борщу

  • Буряк – 375 г
  • Капуста свіжа – 250 г
  • Картопля – 600 г
  • Морква – 175 г
  • Цибуля ріпчаста – 90 г
  • Часник – 1 зубчик
  • Томат-паста 25-30% — 20 г
  • Борошно пшеничне – 15 г
  • Шпик – 26 г
  • Масло вершкове – 50 г
  • Цукор-пісок, сіль, лавровий лист – за смаком

Як готувати?

1. Буряк помити, почистити, знову помити, нарізати соломкою довжиною 3 – 4 см, товщиною 0, 2 см, додати вершкове масло, цукор, томат-пасту, воду (15 — 20% від маси буряка), тушкувати в закритому товстостінному посуді до готовності.

2. Моркву ретельно вимити, очистити, знову промити та нарізати на овочерізці або натерти на крупній терці.

3. Цибулю ріпчасту очистити, помити, нарізати дрібними кубиками.

4. Свіжу білокачанну капусту ретельно вимити під холодною проточною водою, видалити зайву вологу, нашинкувати соломкою.

5. Картоплю ретельно промити в холодній проточній воді, очистити, знову промити, нарізати брусками, довжиною 3 — 4 см, товщиною 0,5 — 0,6 см.

6. Підготовлену цибулю ріпчасту злегка обсмажити на вершковому маслі (2-3 хв.), потім додати підготовлену моркву та пасерувати, періодично помішуючи, за t 100°С протягом 5-10 хв.

7. У киплячу воду закласти картоплю, довести до кипіння, додати капусту, варити 10 — 15 хв.

8. Додати тушкований буряк, пасеровані овочі і варити до готовності.

9. За 5 — 10 хв. до закінчення приготування додати просіяне пасероване борошно, розведене водою, сіль, цукор, лавровий лист. За 5 хв. до готовності додати сметану.

Готовий борщ заправити перед подачею шпиком, розтертим з часником.

Характеристики готової страви

Зовнішній вигляд — форма  нарізки  овочів відповідає технології приготування.

Колір — малиново-червоний з білим відтінком сметани та помаранчевим жиром на поверхні.

Консистенція — овочі м’які, але не переварені. Витримане співвідношення рідкої і щільної частин.

Смак — кислувато-солодкий с присмаком часнику.

Запах — приємний, характерний для пасерованих овочів та картоплі, злегка ароматом часнику.

1 порція (250 г) борщу містить:

  • білки — 3
  • жир — 7
  • вуглеводи – 24
  • енергетична цінність — 177 ккал

Смачного обіду!

ДИВИТИСЬ УСІ ПЕРШІ СТРАВИ

Допоможіть покращити процес
організації харчування